Idegmobilizáció, az idegletapadás kezelésére

Home » Cikkek » Idegmobilizáció, az idegletapadás kezelésére

Hallottál már az idegmobilizációról?

A gerincvelőből kilépő (perifériás) idegek is le tudnak tapadni.

Az idegletapadás nyaki vagy derékfájdalmat, az ideg lefutása mentén (karon, lábon) jelentkező fájdalmat, zsibbadást, mozgásbeszűkülést okozhat. Tünetei nagyon hasonlóak a porckorongsérv általi kisugárzó fájdalomhoz, hiszen a panaszok ugyanonnan jönnek: az idegből. Csak míg a porckorongsérvnél a sérv nyomja a kilépő ideggyököt és annak mentén jelentkezik a fájdalom, addig idegletapadásnál ez az elakadás okozza a tüneteket.

A perifériás idegek ugyanis nem rögzítettek, szabadon kellene mozogniuk, csúszkálniuk hosszában és oldalirányban is a környező szöveteken. Ha mégis letapadnak, akkor vagy ott, vagy a lefutásuk mentén, de akár a gerinc mellett, a kilépés helyénél is jelezhetnek.

Sokszor előfordul, hogy a páciensnek MRI-n kimutatott sérve, kiboltosulása van, mégis, a tesztek során kiderül, hogy a valódi tüneteket nem is a sérv, hanem egy elakadt ideg okozza.

A jó hír, hogy kezelése egyszerű és nagyon hatékony: IDEGMOBILIZÁCIÓnak hívjuk. A kezelés két részből áll. Egyrészt célirányos vizsgálatok, tesztek végzésével megállapítjuk, hogy hol van a letapadás, majd manuális technikák alkalmazásával segítjük felszabadítani a letapadt ideget. Másrészt a páciensnek magának kell megfelelő, nagyon egyszerű gyakorlatokat végeznie naponta.

Rövid időn belül és sokszor meglepő eredményeket is hozó javulás várható az idegmobilizációs kezeléstől, melyet leginkább erre kiképzett gyógytornászok végeznek.

Kapcsolat

Cikkek

© Almásy Csilla Gerinckoncepció