Bejegyzések a következő cimkével: ‘nyaki gerinc’

Fel a fejjel! Avagy hogyan előzzük meg a nyaki gerincproblémákat?

Évek óta újra és újra belefutok olyan cikkekbe, amelyek az ún. SMS-nyakról szólnak, vagyis hogy az okostelefonok megjelenése óta sokat nézünk lefelé és ez milyen rossz a nyakunknak. Szó se róla, ez a helyzet valóban nem ideális a nyaknak, de azért nem annyira új keletű, hogy a telefonokra kellene fognunk. Ahogy az 1916-os kép mutatja,

Segít-e a masszázs a nyakfájdalmaknál?

A nyak-lapocka körüli fájdalmak egyik oka lehet a lapockaemelő izom (m. levator scapulae) túlfeszülése. Szinte mindenki nagy biztonsággal nyúl oda a fájdalmas ponthoz, a lapocka felső sarkához, amit jó megnyomogatni: ez a lapockaemelő izom tapadási pontja és a nyaktáji fájdalmak egyik lehetséges origója. De vajon elegendő-e csupán ennek a területnek a masszírozása és lazítása?  

Fejfájás és a nyaki gerinc problémái

A fejfájásnak több mint 100 fajtáját ismeri ma már az orvostudomány. Az egyik leggyakoribb ok a nyaki gerincnél keresendő. Amennyiben a nyaki csigolyák nem a megfelelő helyzetben állnak, értelemszerűen a mozgásaik sem lesznek az eredeti terv szerintiek, az ott található alkotóelemek (kisízületek, szalagok, izmok, porckorongok) pedig szintén nem úgy terhelődnek, ahogy azt a természet kitalálta.