Segít-e a masszázs a nyakfájdalmaknál?

Home » Cikkek » Segít-e a masszázs a nyakfájdalmaknál?

A nyak-lapocka körüli fájdalmak egyik oka lehet a lapockaemelő izom (m. levator scapulae) túlfeszülése. Szinte mindenki nagy biztonsággal nyúl oda a fájdalmas ponthoz, a lapocka felső sarkához, amit jó megnyomogatni: ez a lapockaemelő izom tapadási pontja és a nyaktáji fájdalmak egyik lehetséges origója.

De vajon elegendő-e csupán ennek a területnek a masszírozása és lazítása?

 

Nézzük meg közelebbről!

A lapockaemelő izom az felső 4 nyakcsigolyáról ered, a lapocka felső-belső sarkán tapad. Ahogy neve is mutatja, feladata a lapocka fej irányában történő emelése.
Antigravitációs szerepe is van: függőleges testhelyzetben segíti a fej előre billenésének (a nyak előrehajlásának) megakadályozását. Mint egy gyeplő, ami a lovakat fékezi, úgy fékezi ez az izom a nyak és a fej előre mozdulását.
Ez utóbbi feladatának akkor tud gond nélkül eleget tenni, ha a fej az „eredeti tervek” szerinti pozícióban van, tehát amikor a külső hallójárat és a vállcsúcs egy függőleges vonal mentén helyezekednek el. Ha a fül – és a fej – előrébb kerül, a megnövekedett erőkar miatt a fej súlyának megtartása fokozott terhet ró a nyak hátsó izmaira, így a lapockaemelő izomra is.
Tehát ha valaki hosszú távon ebben az előrehelyezett fejtartásban éli a napjait, végzi a munkáját, a nyak hátsó izmai „kétségbeesetten” igyekeznek megtartani a fejet, és ahogy az sejthető, előbb-utóbb el is fáradnak ebben a túlmunkában. Ha elfáradnak, romlik a keringésük, akkor fájdalommal, fokozott tónussal jelzik e problémájukat.

Természetesen egy jó masszázs, ami ellazítja ezeket az izmokat, átmenetileg enyhülést fog jelenteni a fájdalomra, hiszen oldódik a feszülés, javul a keringés. Gondolhatnánk, akkor ez a megoldás!

De ha ránézünk a képre és elképzeljük, hogy az amúgy is előre tendáló fejet az ellazuló izmok még kevésbé tartják, akkor könnyen belátható, hogy a megfelelően erős „gyeplő” nélkül maradt fej még inkább tartana előre, tehát az izmok gyorsan újra tónusba fognak kerülni, hogy ezt megakadályozzák. Ez pár nap múlva újra az izmok fáradásához és fájdalmassá válásához vezet. És újra odanyúlunk ahhoz a ponthoz és megnyomogatjuk – a lapockaemelő izom tapadásánál, az izom-ín átmenetnél található triggerpont gyorsan aktívvá válik és kívánja a nyomkodást, vagyis a keringésjavítást.

Mi akkor a megoldás?

A fej helyzetének rendezése! Ha a fej visszakerül az optimális helyére (hallójárat-vállcsúcs egymás fölött), akkor az izmok újra gazdaságos üzemmódban dolgozhatnak tovább. Tehát vállakat hátra és lefelé húzni (nem maximálisan, csak amíg a kar a comb mellé nem kerül), fejtetővel megnyújtózni és az állat finoman a tarkó irányába mozdítani (éppen csak egy picit).
Ha a törzs helyzetét rendezzük (derék nyújtózása, mellkas nyitása), jó eséllyel már ennyitől közelebb kerül a fej az ideális helyzetéhez. Ha még a nyaki nyújtózást is hozzátesszük, biztos a siker!

Aztán persze jöhet a masszázs 🙂

Egy hasonló tartalmú, korábbi cikkem, ami az előre helyezett fejtartásról és a megszüntetéséről szól: Felső keresztezett szindróma