Bejegyzések a következő cimkével: ‘nyak’

Fel a fejjel! Avagy hogyan előzzük meg a nyaki gerincproblémákat?

Évek óta újra és újra belefutok olyan cikkekbe, amelyek az ún. SMS-nyakról szólnak, vagyis hogy az okostelefonok megjelenése óta sokat nézünk lefelé és ez milyen rossz a nyakunknak. Szó se róla, ez a helyzet valóban nem ideális a nyaknak, de azért nem annyira új keletű, hogy a telefonokra kellene fognunk. Ahogy az 1916-os kép mutatja,

Segít-e a masszázs a nyakfájdalmaknál?

A nyak-lapocka körüli fájdalmak egyik oka lehet a lapockaemelő izom (m. levator scapulae) túlfeszülése. Szinte mindenki nagy biztonsággal nyúl oda a fájdalmas ponthoz, a lapocka felső sarkához, amit jó megnyomogatni: ez a lapockaemelő izom tapadási pontja és a nyaktáji fájdalmak egyik lehetséges origója. De vajon elegendő-e csupán ennek a területnek a masszírozása és lazítása?  

Nyak hátsó izmainak túlfeszülése

A fej statikájára jellemző, hogy a gravitáció alapvetően előre billentené, ezért a hátsó nyaki izmoknak folyamatosan kell dolgozniuk, hogy megtartsák azt. Gondoljunk a fej előrebukására, mikor ülve elalszunk. Egyik ilyen „jó munkásnak” tekinthető izmunk a trapézizom felső része, mely folyamatos feszülésével biztosítja fejünk pozícióját.